Scroll Top
ΡΙΝΙΚΟΙ ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ
ρινικοι πολυποδες

Ρινικοί πολύποδες

Οι ρινικοί πολύποδες είναι διαφανείς και μαλακής σύστασης μάζες, οι οποίες συνήθως προέρχονται από τους παραρρίνιους κόλπους. Όταν επεκτείνονται στην ρινική κοιλότητα προκαλούν δυσκολία στη ρινική αναπνοή. Επίσης συχνά οι ασθενείς υποφέρουν από υποτροπιάζουσες ρινοκολπίτιδες, βάρος ή πόνο στο κεφάλι και διαταραχή όσφρησης και γεύσης. Στο μεγαλύτερό τους ποσοστό, οι ρινικοί πολύποδες είναι αλλεργικής αιτιολογίας, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο.

Πότε πρέπει να υποβληθώ σε επέμβαση;
Όταν υπάρχει συμπτωματολογία από την πάθηση και αυτή δεν μπορεί να ελεγχθεί με φαρμακευτική αγωγή. Απαραίτητη είναι η αξονική τομογραφία πριν απο το χειρουργείο για την μελέτη της υποκείμενης ανατομίας και την αξιολόγηση της έκτασης της νόσου.

Πώς γίνεται η επέμβαση; FESS
Γίνεται υπό γενική αναισθησία και με τη βοήθεια ειδικών ενδοσκοπίων και κάμερας υψηλής ευκρίνειας. Με τη χρήση ειδικών εργαλείων αφαιρούνται οι ρινικοί πολύποδες. Παράλληλα, διευρύνονται τα στόμια των κόλπων του προσώπου, ώστε να καθαριστούν όσο το δυνατόν πληρέστερα οι πολύποδες και να μπορεί να ελεγχθεί μελλοντικά η πιθανότητα υποτροπής.

Μετά την επέμβαση.
Συνήθως, ο ασθενής είναι σε θέση να πάρει καλύτερα ανάσα από τη μύτη του αμέσως μετά την επέμβαση. Συνήθως, δεν παρατηρείται ιδιαίτερος πόνος. Επιτρέπεται η λήψη απλού παυσίπονου αν χρειάζεται. Είναι σημαντικό να μην φυσήξετε τη μύτη σας για τις πρώτες 48 ώρες μετά την επέμβαση. Συνιστούμε πάντα τη χρήση αποσυμφορητικών σταγόνων, αλοιφών και ρινοπλύσεων με φυσιολογικό ορό μετά την επέμβαση. Βλέννη ή και λίγο αίμα μπορεί να στάζουν για μία με δύο εβδομάδες από τη μύτη. Υπολογίστε να επιστρέψετε στην εργασία σας μετά από μια 1 εβδομάδα. Είναι σημαντικό να μείνετε μακριά από μέρη με σκόνη ή καπνό ενώ αναρρώνετε και να αποφύγετε τη σωματική άσκηση για 2 εβδομάδες. Λόγω της πιθανότητας υποτροπής εξαιτίας της αλλεργικής φύσης της νόσου είναι πολύ σημαντικό η μετεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενούς ενδοσκοπικά, όπως και η χρήση, κατά περιόδους, ρινικών σπρέι για τον έλεγχο της νόσου. Σήμερα διαθέτουμε και την επιλογή των βιολογικών παραγόντων που φαίνεται ότι αλλάζουν τη πορεία της νόσου, όπως της ξέραμε μέχρι τώρα και μειώνουν τη πιθανότητα επανεπεμβάσεων.