Scroll Top
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΛΙΓΓΟΥ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ
Άγιιος Λουκάς ΩΡΛ

Διαγνωστική προσέγγιση διαταραχών ισορροπίας :

  • Βιντεονυσταγμογραφία

Τα μάτια είναι το παράθυρο για τον λαβύρινθο. Παρακολουθώντας τις οφθαλμικές κινήσεις μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την λειτουργική απόδοση των λαβυρίνθων καθώς και τις μεταβολές που συμβαίνουν κατά την διάρκεια των κινήσεων του κεφαλιού. Η δυνατότητα καταγραφής και η κάμερα ταχείας ανάλυσης του εξοπλισμού που διαθέτουμε, μας επιτρέπουν να μην χάνουμε καμιά πληροφορία. Ο εξεταζόμενος φορά μια μάσκα-γυαλιά και εκτελεί διάφορα παραγγέλματα  πχ στροφή κεφαλής, ξάπλωμα, αλλαγή θέσης βλέμματος. Τα βίντεο συλλέγονται στον υπολογιστή και με ειδικό λογισμικό γίνεται ανάλυση κίνησης.  Από τα μοτίβα που προκύπτουν εξάγουμε συμπεράσματα για την λειτουργικότητα των λαβυρίνθων.

Η εξέταση μεταξύ άλλων είναι απαραίτητη για την κατάθεση δικαιολογητικών για ΚΕΠΑ και σε ειδικές ομάδες επαγγελμάτων που χρειάζονται ειδικό πιστοποιητικό φυσιολογικής αιθουσαίας λειτουργίας.


  • vHIT

Ότι πιο σύγχρονο για τη διάγνωση του ιλίγγου και της ζάλης. Αξιολογεί ποσοτικά τη αποτελεσματικότητα του αιθουσο-οφθαλμικού αντανακλαστικού (VOR). Αυτό το αντανακλαστικό συνδέει τα μάτια και το λαβύρινθο και μας δίνει την ικανότητα να κινούμαστε και να μην αισθανόμαστε τον κόσμο να κουνιέται συνεχώς. Θυμηθείτε πως είναι να βλέπετε ένα βίντεο, που η κάμερα δεν είναι σταθερή. Πόσο κουραστικό είναι αυτό? Ο εξοπλισμός μας υπολογίζει με μεγάλη ακρίβεια το ποσοστό λειτουργίας κάθε μεριάς του έσω ωτός (6 συνολικά ημικύκλιοι σωλήνες ) και έτσι διαπιστώνουμε αν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ τους. Μπορούμε επίσης να παρακολουθήσουμε την επιτυχία των θεραπευτικών πρωτοκόλλων που εφαρμόσαμε για την αιθουσαία αποκατάσταση, μέσα από την βελτίωση των επιμέρους παραμέτρων που μετρούμε. Το τεστ είναι ασφαλές και εύκολα ανεκτό από τον ασθενή και μπορεί να γίνει ακόμα και σε παιδιά. 


  • Προσδιορισμός υποκειμενικής καθέτου

Η εξέταση αυτή μας δείχνει την λειτουργία του κυστιδίου στο λαβύρινθο που με τη βοήθειά του καταλαβαίνει ο οργανισμός την βαρύτητα και έτσι μπορεί να εξασφαλίσει μια επιτυχημένη ισορροπία όποια θέση και να λάβει το σώμα μας.


  • Θερμικά τεστ

Είναι από τις πρώτες εξετάσεις που γίνονται για τον λαβύρινθο. Έχει εφαρμογή στις μέρες για διάγνωση τις ταλαντοψίας και την νόσου Meniere. Στην εξέταση αυτή ερεθίζουμε θερμικά τον λαβύρινθο και μετράμε την ανταπόκρισή του.


  • Ισορροπομετρία

Είναι μια σύγχρονη εξέταση που μας δίνει πληροφορίες για την λειτουργία των υποσυστημάτων που συμμετέχουν στην εξασφάλιση της ισορροπίας. Αυτά είναι ο λαβύρινθος και τα κέντρα ισορροπίας στο στέλεχος, η παρεγκεφαλίδα και το ΚΝΣ γενικότερα, η σωματοαισθητικότητα και τέλος η όραση. Τα διαγνωστικά τεστ που γίνονται είναι πάρα πολλά. Μπορούμε να υπολογίσουμε τον κίνδυνο πτώσης που είναι πολύ χρήσιμο για τις μεγάλες ηλικίες. Τέλος η πλατφόρμα ισορροπίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί  για επανεκπαίδευση της ισορροπίας μέσα από μια σειρά ασκήσεων που εκτελεί ο ασθενής.


  • Αιθουσαία Μυογενή Προκλητά Δυναμικά

Αποτελούν μία σχετικά νέα εφαρμογή στη διαγνωστική προσέγγιση των ασθενών με διαταραχές του αιθουσαίου συστήματος, που επιτρέπει την εκτίμηση της λειτουργικής ακεραιότητας των ωτολιθοφόρων οργάνων (σφαιρικό και ελλειπτικό κυστίδιο), καθώς και των κλάδων του αιθουσαίου νεύρου. Στηρίζονται στην καταγραφή και ανάλυση της ηλεκτρομυϊκής δραστηριότητας που προκαλείται σε συγκεκριμένους μυς, μετά από διέγερση του αιθουσαίου συστήματος με δυνατούς ήχους, οι οποίοι οδηγούν στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων αντανακλαστικών. Στο νευροωτολογικό εργαστήριό μας εξετάζουμε και τους δύο τύπους VEMP. Τα cVEMP είναι προκλητά δυναμικά που καταγράφονται από τον στερνοκλειδομαστοειδή μη και εκφράζουν ειδικότητα για το σφαιρικό κυστίδιο και το κάτω αιθουσαίο νεύρο, ενώ τα oVEMP καταγράφονται από τον κάτω λοξό οφθαλμικό μυ και παρουσιάζουν ειδικότητα για το ελλειπτικό κυστίδιο και το άνω αιθουσαίο νεύρο.

Πως γίνεται η εξέταση;

Ο ασθενής είναι ξαπλωμένος σε καρέκλα ή κρεβάτι. Τοποθετούνται αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια όπως στο καρδιογράφημα σε προκαθορισμένα σημεία ανάλογα το τεστ πχ μέτωπο, πλάγιο μέρος τραχήλου και μετά χορηγείται μέσω ενδοωτιαίου ακουστικού το κατάλληλο ηχητικό ερέθισμα.. Με αυτό τον τρόπο ερεθίσουμε τα κυστίδια του λαβυρίνθου και βλέπουμε αν υπάρχει κάποια βλάβη στη λειτουργία τους.  Το μόνο που πρέπει να κάνει ο εξεταζόμενος είναι να κρατήσει το κεφάλι του σηκωμένο για 30-40 sec ή να κοιτάξει σε ένα συγκεκριμένο σημείο που θα του υποδειχθεί για 1 λεπτό ανάλογα με το τεστ που κάνει. Η συνολική διάρκεια δεν ξεπερνά τα 10λεπτά μαζί με την προετοιμασία. Η εξέταση είναι εύκολη και απόλυτα ανεκτή από τον ασθενή και το πιο σημαντικό, δεν προκαλεί καθόλου ζάλη.


  • Οφθαλμοκινητικότητα ( oculomotor tests )

Είναι μια σειρά από τεστ όπου βλέπουμε και καταγράφουμε τον τρόπο με τον οποίο κινούνται τα μάτια παρακολουθώντας διάφορους στόχους. Οι εξετάσεις αυτές μας δείχνουν πως επιτελούνται σύνθετες νευρολογικές λειτουργίες και την επίδραση των λαβυρίνθων σε αυτές. Επίσης μπορούμε να διαπιστώσουμε κεντρικές βλάβες (ΚΝΣ) που σχετίζονται μερικές φορές με ζάλη και διαταραχή ισορροπίας. 


Τα τεστ για την διαταραχή της ισορροπίας είναι πολυάριθμα και χρονοβόρα. στην πρώτη επίσκεψη γίνεται μια συνολική αξιολόγηση του προβλήματος και επιτελούνται τα τεστ 1ης γραμμής. Ανάλογα με την βαρύτητα και την πολυπλοκότητα του προβλήματος ενημερώνεστε για την αναγκαιότητα και άλλων συμπληρωματικών τεστ για τα οποία ορίζεται νέο ραντεβού. Αν έχετε παραπομπή από κάποιον συνάδελφο για κάποια συγκεκριμένη εξέταση θα πρέπει να ενημερώσετε όταν κλείσετε το ραντεβού σας. Αν η ζάλη ή ο ίλιγγος σας δεν είναι τόσο οξύς που να είναι η απαραίτητη η λήψη φαρμάκων είναι καλό τα κατασταλτικά του λαβυρίνθου με ΜΗΝ λαμβάνονται ένα 24ωρο πριν την εξέταση.

Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Για τη διευκόλυνση σας μπορείτε να αφήσετε εδώ τα στοιχεία σας & θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν!

    Προσοχή! Η παρούσα εκδήλωση ενδιαφέροντος ΔΕΝ αποτελεί ραντεβού, για την επιβεβαίωση του ραντεβού θα περιμένετε δική μας επικοινωνία.

    ωρες ιατρειου
    Δευτέρα: 9:00  –  01:00  &  17:00  –  20:00
    Τρίτη: 9:00  –  01:00
    Τετάρτη: 9:00  –  01:00  &  17:00  –  20:00
    Πέμπτη: 9:00  –  16:00
    Παρασκευή: 9:00  –  01:00  &  17:00  –  20:00