Scroll Top
ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΡΙΝΙΚΩΝ ΚΟΓΧΩΝ
Αφαίρεση ρινικών πολυπόδων

Επέμβαση-ρίκνωση ρινικών κογχών

Τι πραγματικά είναι οι κόγχες;
Οι κόγχες είναι προβολές τους πλάγιου ρινικού τοιχώματος σαν μπαλόνια που αυξάνουν την επιφάνεια του εσωτερικού της ρινός, ώστε να μπορεί η μύτη να λειτουργεί σωστά. Σωστή λειτουργία σημαίνει σωστή εφύγρανση και φιλτράρισμα του αέρα, επαρκής παραγωγή σωστής ποιότητας βλέννας και θέρμανση του αέρα.

Κογχοπλαστική-κοχκοπηξία
Η κογχοπηξία με ραδιοσυχνότητες είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος που μπορεί να μειώσει τον όγκο των κάτω ρινικών κογχών με στοχευμένο τρόπο ώστε και να μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα της ροής του αέρα αλλά και να διατηρείται η λειτουργικότητα της ρινός.

Πότε μπορεί να χρειαζόμαστε την επέμβαση;
Όταν αισθάνεστε πως η μύτη σας είναι βουλωμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα (μήνες ή χρόνια) και δεν παίρνετε σωστά ανάσα από τη μύτη και δεν υπάρχει άλλο ανατομικό εμπόδιο πχ στραβό διάφραγμα. Επίσης βοηθά τους ασθενείς που υποφέρουν από υποτροπιάζουσες ρινοκολπίτιδες γιατί εξασφαλίζει σωστότερο αερισμό και αποτρέπει έτσι την δημιουργία συνθηκών φλεγμονής.
Οι αλλεργικοί ασθενείς είναι κατάλληλοι για την επέμβαση αυτή;
Η ρίκνωση των κογχών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση θεραπεία της αλλεργίας, αλλά προσφέρει ένα πολύ καλύτερο επίπεδο ρινικής αναπνοής στους ασθενείς οι οποίοι ήδη ταλαιπωρούνται από καταρροή, πταρμούς και κνησμό.

Πως γίνεται η επέμβαση;
Η επέμβαση γίνεται συνήθως σε επίπεδο ιατρείου υπό τοπική αναισθησία. Είναι τελείως ανώδυνη. Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει οτι για λίγες ημέρες μετά υπάρχει μπούκωμα στην μύτη σαν κρυολόγημα και ρινικές εκκρίσεις και χρειάζεται μερικούς καθαρισμούς της βλέννας μέχρι να ολοκληρωθεί η επούλωση του ιστού. Τα αποτελέσμα είναι μακροχρόνια και το ποσοστό υποτροπής που θα χρειαστεί συμπληρωματική δόση είναι πολύ μικρό.