Scroll Top

ΙΛΙΓΓΟΣ – ΖΑΛΗ – ΑΣΤΑΘΕΙΑ

Η ισορροπία μπορεί να επιστρέψει στη ζωής σας
BPPV
  • Διαταραχή ισορροπίας / ζάλη / ίλιγγος


Η ζάλη και ο ίλιγγος είναι από τις πιο συχνές αιτίες αναζήτησης ιατρικής συμβουλής.

Οι παθήσεις που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτά τα συμπτώματα είναι πολλές και η διαφοροδιάγνωσή τους είναι απαιτητική. Η σωστές οδηγίες στους ασθενείς και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση τους βοηθούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να ξαναβρούν την αυτοπεποίθησή τους.

Η συμβολή του εξειδικευμένου ωτορινολαρυγγολόγου είναι σημαντική. Σήμερα στο εργαστήριο ζάλης-ιλίγγου διαθέτουμε τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό και μπορούμε να κάνουμε λεπτομερή καταγραφή λειτουργίας όλων των επιμέρους τελικών οργάνων -αισθητήρων. Εκτιμάται και αναλύεται κάθε παράμετρος που είναι υπεύθυνση για την διατήρηση της ισορροπίας και την ευχερή εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Αρχικά λαμβάνουμε πλήρες ιστορικό, στοχευμένο στα ενοχλήματα και τις ανάγκες του εξεταζόμενου. Κατόπιν γίνεται ενδελεχής κλινική εξέταση που μας δίνει τις αρχικές πληροφορίες για την φύση του προβλήματος του ασθενούς. Στο εργαστηριακό τομέα της αξιολόγησης ελέγχουμε τις ανατομικές δομές που συνδράμουν στην ισορροπία.

Τι εξετάζουμε στο ιατρείο με εξοπλισμό που διαθέτουμε:

  • Την απόδοση των ημικύκλιων σωλήνων ξεχωριστά, μέσω καταγραφής της κίνηση των ματιών με ειδικές κάμερες υψηλής ταχύητητας.
  • Την απόδοση των κυστιδίων με δοκιμασίες κλίσης και εκτίμησης υποκειμενικής καθέτου, καθώς με ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες καταγραφής δυναμικών με ηλεκτρόδια επιφανείας.
  • Την οφθαλμοκινητικότητα για να εκτιμήσουμε τις κεντρικές συνδέσεις των κέντρων της ισορροπίας με τον υπόλοιπο εγκέφαλο.
  • Τη στάση και τη βάδιση μέσα από ειδικές σταθμισμένες δοκιμασίες σε διάφορες συνθήκες.
  • Τη συμπεριφορά του λαβυρίνθου σε χειρισμούς αλλαγής θέσης.
  • Τη δυναμική οπτική οξύτητα και την επίδραση των οπτικών ερεθισμάτων στο αίσθημα της ζάλης.
  • Την αντίδραση του έσω ωτός σε θερμικούς και στροφικούς ερεθισμούς.

 

Μετά από όλα αυτά είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την εντόπιση της βλάβης και ποια πιθανή πάθηση μπορεί να υποκρύπτεται.

Εκτιμούμε τη συνολική λειτουργικότητα του συστήματος της ισορροπίας σε ηλικιωμένους, που πολλές φορές παρουσιάζει εκφύλιση και ενδεχομένως να συνυπάρχει με άλλες υποκείμενες νευρολογικές παθήσεις.

Η θεραπευτική προσέγγιση γενικά περιλαμβάνει χειρισμούς επανατοποθέτησης ωτοκονίας, φαρμακευτική αγωγή και ασκήσεις επανεκπαίδευσης του αιθουσαίου συστήματος.

Balance rehabilitation
  • Τι νέο εφαρμόζουμε;

 

Η διαγνωστική του ιλίγγου τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει. Στο ιατρείο μας εφαρμόζουμε μια νέα προσέγγιση σε αυτή τη εκτενή νοσολογική οντότητα.

Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην επικοινωνία με τον πάσχοντα και χρησιμοποιούμε σύγχρονους διαγνωστικούς αλγορίθμους για να καταλάβουμε τη συμπεριφορά του υποκείμενου προβλήματος και τους τρόπους έκφρασής του.

Οι ασθενείς με ζάλη και ίλιγγο και ιδιαίτερα αυτοί με χρόνια προβλήματα, πολλές φορές υποφέρουν από πολλαπλά νοσήματα, που προκαλούν όμως το ίδιο σύμπτωμα. Αποφεύγουμε την μονοδιάστατη προσέγγιση και διερευνούμε το πρόβλημα σε πολλαπλά επίπεδα.

 

  • Ποιο είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στην αντιμετώπιση του ιλίγγου και της ζάλης;

 

Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ εξεταζόμενου και ομάδας  θεράποντων στους οποίους εμπιστεύεται την υγεία του.

Ο δρόμος, προς αυτό που αποκαλούμε «είμαι καλά-και υγιής» είναι ανώμαλος και ανηφορικός.

Στη νοσολογική οντότητα της ζάλης είναι πολλά αυτά που μπορούν να συμβούν και να αποδιοργανώσουν την ισορροπίας μας.

Σε κάθε απορρύθμιση ΔΕΝ πρέπει αυτομάτως να θεωρήσουμε ότι αστοχήσαμε στη διάγνωση, αλλά να προσπαθήσουμε να ρίξουμε περισσότερο φως σε αυτό που μας συμβαίνει, ώστε να κατανοήσουμε όλες τις εκφράσεις του προβλήματος.

Αναλύουμε εκ νέου τα δεδομένα, χαρτογραφούμε κομμάτι κομμάτι το λαβύρινθο και σχεδιάζουμε ένα δρόμο ασφαλούς επιστροφής για κάθε αδιέξοδο που συναντάμε.

Η ομάδα είναι εδώ για να βρίσκει λύσεις και να στηρίζει.

 

  • Πόσες φορές χρειάζεται να έρθει ο ασθενής στο ιατρείο ιλίγγου;

 

Το βασικό μέλημά μας είναι στην πρώτη επίσκεψη να μπορέσουμε να σκιαγραφήσουμε το βασικό προφίλ της νόσου και να μετρήσουμε τη λειτουργικότητα βασικών δομών του συστήματος ισορροπίας.

Τα τεστ που διαθέτουμε είναι πολυάριθμα και η επιλογή γίνεται με βάση αυτό που θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο για την επιτυχή θεραπευτική προσέγγιση, ώστε να μην επιβαρύνεται οικονομικά ο ασθενής μας.

Σε κάποιους όμως ασθενείς με σύνθετα προβλήματα θα πρέπει να προγραμματίσουμε και επόμενες επισκέψεις, καθώς υπάρχουν τεστ 2η γραμμής που απαιτούν διαφορετικό σχεδιασμό και είναι χρονοβόρα.

 

  • Υπάρχουν περιπτώσεις που το πρόβλημα κάποιου μπορεί να λυθεί μια και έξω;

 
Φυσικά και αυτό γίνεται και τις περισσότερες φορές. Για παράδειγμα ο ίλιγγος θέσης που είναι η πιο συχνή αιτία περιστροφικής ζάλης γίνεται καλά με κάποιες ειδικές ασκήσεις και ο ασθενής φεύγει από ιατρείο έχοντας θεραπευτεί χωρίς να χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή.