Scroll Top
ΑΦΕΣΤΩΤΑ ΩΤΑ
αφεστωτα ωτα

Αφεστώτα Ώτα

Ωτοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση που γίνεται στα αυτιά, προκειμένου να διορθώσουμε το σχήμα, τη θέση ή το μέγεθός τους, όταν υπάρχει κάποιο αισθητικό πρόβλημα που απασχολεί τον ασθενή μας.

Τα πεταχτά αυτιά ή σύμφωνα με την επιστημονική ορολογία αφεστώτα ώτα αποτελούν μία από τις συχνότερες γενετικές δυσμορφίες του προσώπου (5% περίπου του γενικού πληθυσμού). Αρκετά παιδιά μπορεί να αισθάνονται άσχημα για την εμφάνιση των αυτιών τους και πολλές φορές δέχονται bullying στο σχολείο.

Πως γίνεται η επέμβαση;
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία στα παιδιά ηλικίας 6-13 ετών , ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Η χειρουργική μέθοδος που επιλέγεται έχει να κάνει με τη βαθμό της δυσμορφίας των αυτιών και με τα θέλω του ασθενή. Η διάρκειά της είναι 1-3 ώρες ανάλογα με τις βαθμό δυσπλασίας που έχουμε να διορθώσουμε.

Μετά την επέμβαση
Μετά την επέμβαση τοποθετείται επίδεσμος στο κεφάλι για σταθεροποίηση του αποτελέσματος ο οποίος αφαιρείται μετά από 48 ώρες. Ο ασθενής δεν βιώνει ιδιαίτερο πόνο. Λίγο ενοχλητικός μπορεί να είναι ο επιδεσμος. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα. Αν χρειαστούν στηρικτικά ράμματα αυτά αφαιρούνται ανάλογα με την βούληση του χειρουργού. Ο ασθενής θα πρέπει για 2 εβδομάδες να φορά μία κορδέλα την οποία μπορεί να προμηθευτεί από κατάστημα αθλητικών ειδών. Ο ρόλος της είναι να συγκρατεί τα πτερύγια μέχρι να ολοκληρωθεί η επούλωση.
Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι άμεσα ορατά σε γενικές γραμμές, ενώ η τελική διαμόρφωση με όλες τις λεπτομέρειες είναι ορατή περίπου στον μήνα.

Μετά την ωτοπλαστική είναι σημαντικό να αποφεύγονται:

  • το ξύσιμο των αυτιών
  • ο ύπνος στην μια πλευρά που προκαλεί παρατεταμένη πίεση στο πτερύγιο.
  • στενά ρούχα που βγαίνουν από το κεφάλι και μπορεί να τραυματίσουν το
  • πτερύγιο
  • η χρήση ακουστικών